Novo Nordisk Novo Nordisk Scandinavia AB Novo Nordisk Scandinavia AB
 
Søg
 Søg
SendUdskriv

Fakta


Hvad er væksthormon?

Hormoner er kemiske sendebude, der produceres i én del af kroppen og transporteres med blodet til et andet organ eller væv, hvor de regulerer organets eller vævets opbygning eller funktion. Væksthormon er ét af disse sendebude.

En af væksthormonets vigtigste opgaver er at sørge for vækst og udvikling af cellerne i de lange knogler, som bestemmer højden. Men væksthormon regulerer ikke kun højden – de regulerer også fedtet i fedtdepoterne, fremmer musklernes proteinsyntese og regulerer væske- og mineralbalancen. Derudover påvirker væksthormon også det psykiske velbefindende og energiniveauet.

Væksthormon produceres i hypofysen, som producerer mange af kroppens vigtigste hormoner. Hypofysen er på størrelse med en ært, og den sidder under hjernen lige oven over det øverste af mundhulen. Hypofysen kaldes ofte “overkirtlen”, fordi den styrer mange af de andre kirtler i kroppen. Alle kroppens kirtler samarbejder om at opbygge og udskille mange forskellige slags hormoner, som alle spiller en vigtig rolle for kroppens sundhedstilstand.

Hypofysen udskiller væksthormon og andre hormoner til blodet i en døgnrytme. Den største mængde udskilles om natten, når vi sover dybt. Derfor injiceres den daglige væksthormon ofte om aftenen, så vi kommer så tæt som muligt på den naturlige væksthormonudskillelse.

Udskillelsen af væksthormon falder lidt i de første leveår, men forbliver høj gennem hele barndommen, indtil den topper, når vækstspurten sætter ind i puberteten. Når man holder op med at vokse efter puberteten, falder udskillelsen af væksthormon gradvist til et meget lavere niveau, men den fortsætter med at spille en afgørende rolle for stofskiftet gennem hele voksenlivet.